Ostatnia aktualizacja 16 września 2025 przez KB
Koło Gospodyń Wiejskich w Garlicy Duchownej wraz z Arturem Nogieciem sołtysem i radą sołecką Garlicy Duchownej realizują wyjątkowy projekt pod nazwą „Skosztuj i Ty co jadał król – Tradycyjna Kuchnia Staropolska Na Garlickim Stole”. W ramach wydarzenia, 12 września odbyły się warsztaty kulinarne ze staropolskiej kuchni królewskiej, które przeprowadzono w budynku wielofunkcyjnym OSP w Woli Zachariaszowskiej. Zdobyta wiedza została wykorzystana już następnego dnia podczas Balu i Uczty Królewskiej, gdzie na stołach pojawiły się wykwintne dania. Jak podkreślali organizatorzy, były one niczym podróż do przeszłości. Gościom podane zostały m.in.: zupa cebulowa ze złocistą grzanką, kaczka, staropolskie łazanki po królewsku, a także różne warianty pierogów i dziczyzna. Przed rozpoczęciem balu organizatorzy zapewnili zgromadzonym jeszcze jedną atrakcję. Był nim występ muzyczny uczennicy VII klasy SP w Woli Zachariaszowskiej Weroniki Opach, która jest także członkinią KGW Garlica Duchowna.
W spotkaniu wzięli udział znamienici goście: sekretarz województwa małopolskiego Wojciech Pałka, wójt gminy Zielonki Mirosław Golanko, wiceprzewodniczący rady powiatu krakowskiego Jarosław Raźny i radny rady powiatu krakowskiego Mariusz Zieliński. Nie zabrakło także przedstawicieli myśliwych, sołtysów i strażaków. To nie koniec projektu realizowanego przez KGW Garlica Duchowna. Już 21 września na Placu Lucyny Kwiecień w Woli Zachariaszowskiej o godz. 13.00 odbędzie się prezentacja i degustacja potraw staropolskiej kuchni ziemiańskiej – chłodnika i galarety wykonanych przez KGW
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Wiadomość pochodzi ze strony https://zielonki.pl/?p=54596
0 odpowiedzi